Nowy Tweet z 2024-12-15 18:08:25
Miejsce, w którym pasja wylewa się z każdego centymetra! Lilianna i Jędrzej Lewandowscy są architektami. Po studiach swoje życie chcieli związać z nauką. Zaczęli przygodę z doktoratem. Jędrzej mówi mi, że po każdym dniu na uczelni jadł pizzę. Testował smaki. W końcu pojechał do Neapolu. Tam przeżył podróż życia szukając ludzi, którzy pomogli mu odtworzyć recepturę prawdziwej pizzy. Pizzy, która urodziła się tam pod koniec XIX wieku. Człowiek wpatrzony w naukę rzucił ją. Otworzył 10 lat temu własną pizzerię. Dziś mówi mi, że pizza to nie mąka i przepis, ale serce. — Nie masz serca, pizza ci nie wyjdzie. Odtworzył oryginalny smak pizzy neapolitańskiej. Tej sprzed 100 lat. Wczoraj wrócił z Neapolu, gdzie uczył tam robić pizzę Włochów. Po wielu latach jego pizza jako jedyna pizza z Polski i jedna z niewielu spoza Włoch, została uznana za jedną z 100 najlepszych na świecie. Tak ukoronowano jego historię pełną pasji w tym roku. Dziś pokonałem prawie 300 km, by mój pierwszy wolny dzień od dawna spędzić w tym miejscu. Ciasto do tej pizzy w dotyku jest jak atłas. Zespół Pizzeri Zielona Górka to niemal wyłącznie muzycy. Bo robienie takiej pizzy jak mi mówią wymaga takiej delikatności jak instrumenty. Na moje pytanie czemu nie założą sieci takich pizzerii w Polsce odpowiadają, że spędzają w niej siedem dni w tygodniu i w innym miejscu mogłoby nie wyjść. Chcą skupić się tylko na tym. Pizza neapolitańska została wpisana jako dziedzictwo kulturowe UNESCO. Jest jednym z moich ukochanych dań. Jędrzej, Lilianna tworzycie piękne miejsce. Wyjątkowe. Przepełnione emocjami. Każdemu je polecam Pabianice. Warte przyjechania z każdego miejsca kraju. Dziękuję za piękny wieczór z Wami ❤